hurtigere rute over kattegat

Et stigende antal mennesker har brug for at kunne komme hurtigt frem og tilbage mellem Aarhus og København. Men der er lang transporttid, for selvom der er en række forskellige muligheder, er ingen af dem synderligt hurtige. Det betyder, at der fortsat tænkes i smarte løsninger for at lette pendlernes hverdag.

Til vands, til lands eller i luften?

Mulighederne for at komme til København fra Aarhus og hjem igen er mange. Udvalget dækker over færge, tog, bus og bil. Fælles for alle ruter er, at de tager cirka 3,5 time hver vej.

Forskellene ligger i prisen og komforten. Turen med færgen over er langt kortere end i bilen, og det sparer derfor en del brændstof i forhold til at køre selv – selve billetten til færgen koster ikke meget mere end turen over Storbæltsbroen.

Afhængigt af hvilket tog man kommer med, tager det også cirka 3-3,5 time – fordelen ved toget er, at man kan sidde med computeren på turen i stedet for at sidde bag rattet. Prisen er dog også ret høj, især hvis man gerne vil have ro på DSB’1, hvilket koster 650 kr.

Der er endnu ikke mulighed for at flyve fra Aarhus til København, ligesom man ellers kan fra Aalborg. Der er dog kommet udsigt til en fast søflyrute mellem de to storbyer, hvilket kan lette hverdagen for pendlerne.

Vandflyver mellem Aarhus-København

dhc6 twin otterTil april går en ny vandflyver i luften første gang. Det er en DHC-6 Twin Otter, som skal flyve ruten, og den kan have 18 passagerer med på en gang. Flyvemaskinen, der er canadisk med iransk-schweizisk baggrund, og det er et tomotors turbopropelfly. Turen kommer til at tage 40-50 minutter, og det vil koster ca. 1.500 kr. begge veje. Det er altså ikke noget billigt alternativ til de eksisterende muligheder, men det er langt hurtigt.

At søflyruten er så meget hurtigere end de konventionelle ruter vil opveje prisen for de travle forretningsmennesker, der netop efterspørger ruten. Med 4 afgange dagligt direkte fra Østhavnen i Aarhus til havnen ud fro Trekoner i København, bliver der god mulighed for at klare akutte såvel som planlagt opgaver på den modsatte side af Kattegat.

En Kattegatbro har stadig tilhængere

Selvom transporttiden over Kattegat bliver langt kortere end tidligere, er der stadig opbakning til en landfast Kattegatforbindelse. Den 16. december 2015 kunne Transportministeriet endelig offentliggøre en strategisk analyse af den foreslåede forbindelse over Kattegat.

Rapporten viste, at en fast forbindelse over Kattegat, vil styrke Danmarks økonomiske vækst og udvikling. Det tager dog mange år, før en sådanne broforbindelse vil kunne stå, men selvom projektet er stort og stadig abstrakt, er der folk, der arbejder på, at få det til at ske. Bliver det realiseret, vil Danmark have en markant forbedret infrastruktur, hvilket, som altid, danner grundlag for vækst og udvikling.

Hvor lange udsigterne er, og hvor dyrt projektet bliver, er dog endnu uvist. Projektet er nemlig stadig i en meget spæd fase, men det har mødt stor opbakning fra blandt andre Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, som opfordrer til, at regeringen arbejdere videre med det.