3. spor på motorvejen

Fremtiden for jyske motorveje

At enten bygge en ny eller udbygge en eksisterende motorvej er ikke noget billigt projekt. Faktisk er prisen på en ny motorvej i Jylland mellem 15 og 20 milliarder kroner. En udvidelse af den eksisterende motorvej, E45, koster selvfølgelig ikke helt så meget, men er heller ikke billig.

Motorvejsudbyggelser tjener sig selv ind i skattekroner

Kødannelser koster dagligt op mod milliarder i spildt arbejdstid. Den tid, der bliver brugt på at holde i kø på de danske motorveje, kunne være brugt på effektiv arbejdstid. Transport tager tid, men den tid, den tager for meget, når der er kødannelser, tager tid fra noget andet – nemlig den effektive arbejdstid.

Konsulenter, håndværkere og lastbilschauffører er nogle af de faggrupper, der bruger allermest tid på motorvejene, og dermed også nogle af dem, som det koster allerdyrest at holde i kø. Ud over den spildte arbejdstid, ligger også et hensyn til arbejdernes familier, som lider under transportproblemerne.

Østjylland i vækst

forbedringer i infrastrukturenForbedringer af infrastrukturen i Østjylland skaber vækst – og flere i arbejde betyder øget belastning af vejnettet. Derfor er det vigtigt hele tiden at have fokus på vejnettet i og uden for Aarhus, som er kernen i det Østjyske erhvervsliv. Mere end 40.000 billister pendler dagligt ind til Aarhus Kommune fra de omkringliggende kommuner, og det tal er stigende.

Det er derfor ikke kun infrastrukturen i selve Aarhus by, der skal være gearet til at klare belastningen fra de mange biler, men også tilfartsvejene, hvis kapacitet skal række til både den nuværende og den fremtidige belastning. Det vil sige den østjyske motorvej, E45, og hovedvejene, samt nye grene af motorvejsnettet.

Østjylland er, næst efter København by og omegn, den landsdel, hvor væksten er størst. Det er en god udvikling for beskæftigelsen og væksten, men for motorvejsnettet betyder det en øget belastning. Uden en udvidelse af E45 og nye forgreninger af motorvejsnettet, vil de trafikale problemer på motorvejen sætte en kæp i væksthjulene.

Fremtiden for en midtjysk motorvej

Det har i mange år været efterspurgt at få en midtjysk motorvej, der forløber parallelt med E45, men længere vestpå. Det er både erhvervsliv og private, der efterspørger denne nye motorvej, og derfor har politikerne også flere gange undersøgt mulighederne.

At anlægge en motorvej i Midtjylland er et stort projekt, da der ikke er tale om en mindre forgrening, men en mange kilometer lang motorvej til en pris på mellem 15 og 20 milliarder kroner. Alt tyder dog på, at en midtjysk motorvej kan være med til at redde E45, selvom denne fortsat vil trænge til en opgradering.

Der er dog lang vej endnu, for transportministeriets analyse af mulighederne for en ny, midtjysk motorvej, lå først færdig i 2014. Den forudsiger, at en ny motorvej ligger op mod 15 år ude i fremtiden. Prisen kan ende på op mod 20 milliarder kroner for en 135-167 kilometer lang strækning.

Blandt partierne på Christiansborg, finder man dog bred politisk opbakning til projektet, selvom ingen vil forholde sig til, hvilken model, man vælger, eller hvor lang tidshorisonten bliver.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *